Pieczone ziemniaki z twarożkiem i boczkiem

4.47 (195 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

te ziemniaczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu,na imprezę ale też jako samodzielne danie np.na kolację

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
    50 ml. mleka
    50 g serka twarogowego
    100 g boczku wędzonego
    ok.50 g sera żółtego
    pieprz
    duża szczypta rozmarynu
    mały ząbek czosnku
    1 cebula dymka
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki Twarożek Ser

Pieczone ziemniaki z twarożkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w łupinkach.Wystudzić
    Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni
    Ziemniaki przekroić na połowę ,następnie łyżeczką delikatnie wydrążyć środek uważając aby nie uszkodzić skórki.
    Miąższ przełożyć do miski ,wlać mleko ,dodać serek, przyprawy i utrzeć na jednolitą masę do całości dodać boczek z cebulą, wymieszać.Mieszanką faszerować łupiny .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut, po tym czasie posypać ziemniaczki startym żółtym serem i piec jeszcze 5 minut.
    Podawać z kwaśną śmietaną .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Ser żółty Ziemniaki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować