te ziemniaczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu,na imprezę ale też jako samodzielne danie np.na kolację
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 średnie ziemniaki
50 ml. mleka
50 g serka twarogowego
100 g boczku wędzonego
ok.50 g sera żółtego
pieprz
duża szczypta rozmarynu
mały ząbek czosnku
1 cebula dymka
Pieczone ziemniaki z twarożkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w łupinkach.Wystudzić
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni
Ziemniaki przekroić na połowę ,następnie łyżeczką delikatnie wydrążyć środek uważając aby nie uszkodzić skórki.
Miąższ przełożyć do miski ,wlać mleko ,dodać serek, przyprawy i utrzeć na jednolitą masę do całości dodać boczek z cebulą, wymieszać.Mieszanką faszerować łupiny .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut, po tym czasie posypać ziemniaczki startym żółtym serem i piec jeszcze 5 minut.
Podawać z kwaśną śmietaną .
Komentarze