Podstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. Tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir...
1 godz. 30 min
Składniki:
4 duże ziemniaki
250 g pieczarek
6 cienkich plastrów boczku wędzonego
50 g masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
kilka gałązek szczypiorku
sól
pieprz
Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni C. Umyłem starannie każdy ziemniak. Osuszyłem, nakłułem widelcem. Zaznaczyłem nożem górną część ziemniaka tzw. "pokrywkę” , którą odkroiłem po upieczeniu. Każdy ziemniak owinąłem folią aluminiową, zapiekałem 45 minut.
Pieczarki umyłem, obrałem i drobno pokroiłem, usmażyłem na maśle na patelni. Boczek pokroiłem na małe kawałki, usmażyłem na patelni beztłuszczowej na chrupko.
Ziemniaki po upieczeniu wyjąłem z folii. Odkroiłem „pokrywkę”. Małą łyżeczką ostrożnie wydrążyłem miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Rozgniotłem miąższ widelcem z resztą masła, dodałem śmietanę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz oraz usmażone pieczarki i boczek. Dorzuciłem do farszu posiekany szczypiorek i nadziałem nim wydrążone ziemniaki.
Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem kilka minut w piekarniku. Podałem gorące z zimnym kefirem.
Komentarze