Pieczone żeberka

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pieczone żeberka, to pomysł na smaczny, tani i nieskomplikowany obiad, który praktycznie „robi się sam”.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1 kg
    cebula - 1 szt.

    MARYNATA:
    płynny miód rzepakowy - łyżki
    czosnek - 3 ząbki
    olej rzepakowy - 3 łyżki
    ocet balsamiczny - 1 łyżka
    ciemny sos sojowy - 1 łyżka
    pieprz czarny świeżo mielony - 1 łyżeczka
    sól - 1/4 łyżeczki
    papryka słodka - 1 łyżeczka
    liść laurowy - 3 szt.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
    Umyte i osuszone mięso pokroić na porcje i posmarować przygotowaną marynatą. Przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić do lodówki na całą noc.
  • 2. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 60-80 minut. W czasie pieczenia mięso obrócić 2-3 razy na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i piec, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

Joanna Kryla Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso. 2 godz.

To może cię zainteresować