Pieczone udka z kurczaka

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Banalnie proste w przygotowaniu udka z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie. Delikatne i soczyste mięso z lekko chrupiącą skórką.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki

    udka z kurczaka 4
    olej z orzeszków arachidowych 1/2 szklanki
    ocet balsamiczny 3 łyżki
    sos sojowy 3 łyżki
    czosnek 2 ząbki
    cebula szalotka 1 mała
    imbir korzeń 2 cm
    tymianek 3 gałązki
    majeranek 1/2 łyżeczki
    estragon 1/3 łyżeczki
    rozmaryn 1/2 łyżeczki
    oregano 1/2 łyżeczki
    chili w płatkach szczypta
    sól pieprz
    curry 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Udka myję pod bieżącą wodą, osuszam i nacinam skórę.
    Marynata wszystkie płyny mieszam, dodaję posiekaną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Imbir obieram ze skórki, ścieram na tarce, dodaję i mieszam z wszystkimi przyprawami. Mięso umieszczam w misce z marynatą tak, aby każda jego część była nią pokrywa. Miskę przykrywam folią spożywczą, pozostawiam w lodówce na godzinę.
    Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 °C , w naczyniu żaroodpornym układam udka na wierzch wylewam marynatę. Udka pieką się w temperaturze 180 °C w czasie 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować