Pieczone słupki z cukinii

4.96 (158 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszna, prosta przekąska, idealna na imprezę. Te pieczone warzywa najlepiej podać z domowym sosem czosnkowym.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mała cukinia około 300 g
    1 duże jajko
    1 łyżka majonezu
    40 g bułki tartej lub panieru z kukurydzy
    40 g tartego parmezanu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.96 (158 ocen)

Zobacz również:

Frytki Frytki z cukinii Przekąski

Pieczone słupki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, nie obieramy i kroimy w nieduże i niezbyt grube słupki. W miseczce łączymy jajko z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wysypujemy drobno starty parmezan i bułkę tartą. Również obficie doprawiamy. Cukinię obtaczamy w jajku, a następnie w panierce. Rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia, przez około 30 minut w 200 stopniach w funkcji góra-dół. Podajemy z sosem czosnkowym, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Porady

Takie frytki również można usmażyć na głębokim tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Panierka Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować