Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju.
Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać do kiełbasy i cebuli.
Składniki nadzienia smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.
Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu.
Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków.
Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.
Pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem, mlekiem lub olejem i posypać czarnuszką.
Pierożki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze