Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą

5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g)
    150 g białej surowej kiełbasy
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1/3 szkl. wody
    5 łyżek siekanego koperku
    sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
    świeże ciasto francuskie (50x25 cm)
    czarnuszka do posypania pierożków
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.
    Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju.
    Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać do kiełbasy i cebuli.
    Składniki nadzienia smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
    Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.
    Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu.
    Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków.
    Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.
    Pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem, mlekiem lub olejem i posypać czarnuszką.
    Pierożki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować