Pieczone pierogi z serem feta i suszonymi pomidrorami

4.47 (190 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna przekąska imprezowa.

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto

    mąka pszenna 2 szklanki
    jajka 2
    masło 2 łyżki
    szczypta soli
    cukier 1/2 łyżeczki
    gorąca woda
    białko do posmarowania pierogów przed pieczeniem


    Farsz

    ser feta 1/2 kostki
    suszone pomidory w oliwie 6-7 sztuk
    ząbki czosnku 3
    natka pietruszki 2 łyżeczki
    papryka ostra mielona według uznania
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z serem feta i suszonymi pomidrorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Składniki na ciasto (oprócz wody) dajemy do miski. Stopniowo dodajemy nie wielką ilość gorącej wody i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy cieniutko na stolnicy i wykrawamy krążki
    Przygotowujemy farsz: Pomidory drobno siekamy, ser feta rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pietruszkę i przyprawiamy papryką ostrą według gustu. Jeśli farsz jest za suchy dodajemy oleju z suszonych pomidorów. Nakładamy niewielką ilość farszu na krążki ciasta, smarujemy brzegi białkiem i lepimy pierożki. Układamy na blaszce i każdy pierożek smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190st C. Pieczemy 25minut aż się lekko zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować