Pieczone pierogi z pieczarkami i żółtym serem

4.29 (221 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Pieczone pierogi to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżki roztopionego masła
    duża szczypta soli
    1/2 łyżeczki cukru
    około szklanki ciepłej woda

    Nadzienie:
    6 dużych pieczarek
    cebula
    kawałek sera żółtego
    sól
    pieprz

    Dodatki:
    żółtko do posmarowania pierogów
    odrobina maku
Wystaw ocenę:

4.29 (221 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, kroimy w małe kawałki, dusimy na maśle z poszatkowaną cebulą.
    Gdy soki z pieczarek i masło odparują,przyprawiamy następnie zdejmujemy z patelnię ognia.
    Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dolewamy roztopione masło, przyprawiamy.
    Stopniowo dodajemy wodę, do momentu aż ciasto będzie gładkie.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła, nakładamy farsz z pieczarek, odrobinę startego sera żółtego i zlepiamy.
    Pierogi smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem.
    Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Pieczone pierogi są gotowe do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować