Pieczone pierogi z kapustą, grzybami i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rodzina uwielbia takie pierogi, dlatego też, nie zabraknie ich na świątecznym stole. Ich wspaniały aromat i wygląd, sam zachęci do rodzinnego biesiadowania.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    500 g. kiszonej kapusty
    50 g. suszonych grzybów
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    100 g. masła
    1 łyżka przyprawy do bigosu
    2 gałązki tymianku
    2 szczypty majeranku
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto:
    3 szklanki + do podsypania mąki puszystej poznańskiej Lubella
    50 g. drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    100 g. roztopionego masła
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    3 łyżki mieszanki ziaren [sezam, słonecznik, dynia]
    1 żółtko
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z kapustą, grzybami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JK 1. Grzyby zalewam na noc wodą, rano odcedza, drobno siekam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje grzyby, podsmażam, dodaje przyprawę do bigosu, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, listki tymianku, majeranek, mieszam, odstawiam. Kapustę siekam, zalewam wodą, duszę do miękkości, odcedzam, dodaję do grzybów z cebulą i papryką, podsmażam. Całość doprawiam solą i pieprzem, studzę.
  • jk 2. Mleko, cukier i drożdże mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaję rozczyn i sól, zagniatam ciasto, gdy składniki połączą się dodaje masło, zagniatam ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i stanie się jednolite i gładkie. Ciasto nakrywam miseczką, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • jk 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuję mąką, dzielę na 8 części, formuje kulki, a z kulek placki. Na każdy placek nakładam farsz, lepię pierogi.
  • jk 4. Pierogi układam na blasze, smaruje zmieszanym żółtkiem z mlekiem, posypuje ziarnami. Pozostawiam do wyrośnięcia.
  • jk 5. Gotowe pierogi piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • jk 6. Pierogi podaje do czerwonego barszczu lub do czystej zupy grzybowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować