Pieczone, faszerowane bataty z sosem sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bataty obieramy, kroimy na pół. Wierzch nacinamy nożem w kratkę i polewamy oliwą. Słodkie ziemniaki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, do miękkości (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
2.Na głęboką patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączoną ciecierzycę. Kruszymy fetę i całość obficie doprawiamy kminem, kolendrą, paprykami, solą i pieprzem. Dusimy do zgęstnienia i połączenia pomidorów z fetą (10-15 minut).
3.Miąższ ziemniaków wyjmujemy widelcem, tak aby zostały łódeczki i dodajemy do ugotowanej ciecierzycy. Łączymy z sosem, a następnie faszerujemy bataty.
4.Pastę tahini mieszamy z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki krótko podgrzewamy w piekarniku przed podaniem. Następnie polewamy przygotowanym sosem sezamowym i posypujemy drobno posiekaną zieleniną i ziarnami granatu. Smacznego!
Porady
W wersji wegańskiej należy pominąć fetę, którą można zastąpić mlekiem kokosowym.
Komentarze