Pieczone bataty faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.51 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To danie skradło moje serce - słodkawe ziemniaki z dobrze przyprawionym farszem i z dodatkiem sosu czosnkowego. Pychotka.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bataty
    150 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    1 mała cebula
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    czosnek granulowany
    8 suszonych pomidorów
    1 mała cebula czerwona
    pieprz czerwony
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone bataty faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy bataty dokładnie pod bieżącą wodą. Przecinamy wzdłuż na połówki. Skrapiamy oliwą i oprószamy obficie solą. Układamy na foli aluminiowej i pieczemy ok 45 min w 180 st.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mrożony szpinak i dusimy razem kilka minut.
  • 3. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  • 4. Wyciągamy bataty z piekarnika, wydrążamy miąższ i siekamy. Mieszamy ze szpinakiem, dodajemy pokrojone suszone pomidory. Napełniamy połówki ziemniaków farszem, układamy cebulkę na wierzchu i zapiekamy ok 12 min w 200 st.
  • 5. Podajemy posypane natką pietruszki, czerwonym pieprzem oraz z dodatkiem sosu czosnkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować