Pieczone bataty faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy bataty dokładnie pod bieżącą wodą. Przecinamy wzdłuż na połówki. Skrapiamy oliwą i oprószamy obficie solą. Układamy na foli aluminiowej i pieczemy ok 45 min w 180 st.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mrożony szpinak i dusimy razem kilka minut.
3.Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
4.Wyciągamy bataty z piekarnika, wydrążamy miąższ i siekamy. Mieszamy ze szpinakiem, dodajemy pokrojone suszone pomidory. Napełniamy połówki ziemniaków farszem, układamy cebulkę na wierzchu i zapiekamy ok 12 min w 200 st.
5.Podajemy posypane natką pietruszki, czerwonym pieprzem oraz z dodatkiem sosu czosnkowego.
Komentarze