Pieczona rolada z jabłkami i dżemem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna rolada i bardzo szybka do wykonania. W biszkoptowym cieście ukryły się jabłka i dżem z czarnej porzeczki, całość zapewniła doskonały deser.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 dorodne jabłka
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki[ok. 1,5 szklanki]
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty Dżemy

Pieczona rolada z jabłkami i dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jabłka obieram, wykrawam środki i kroje w paski, układam w rzędach na blasze.
  • jk 2. Z białek i soli ubijam sztywną piane, dodaje cukier i cukier waniliowy, ubijam, dodaje żółtka , ubijam, dodaje mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet, mieszam delikatnie, wylewam po całości na jabłka.Piekę 20 minut w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Po upieczeniu ciasto wykładam na ściereczkę, zdejmuje papier , na stronie z jabłkami smaruje dżem, zwijam roladę, pozostawiam do wystudzenia.
  • jk 4. Roladę posypuję cukrem pudrem, kroję.

Porady

Ciasta nie można zbyt długo piec, gdyż będziemy mieli problem ze zwinięciem , ciasto będzie pękać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować