Pieczona polędwica faszerowana jabłkami

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Soczyste mięsko z jabłkami,które rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej,
    3 jabłka,
    2 ząbki czosnku,
    suszony majeranek
    mielony czarny pieprz,
    sól morska,
    papryka w proszku,
    sok z cytryny,
    olej,
    ¾ szklanki bulionu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Polędwica

Pieczona polędwica faszerowana jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy mięso i osuszamy. Następnie oprószamy mielonym pieprzem i solą, majerankiem i papryką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie smarujemy nim mięso. Całość skrapiamy olejem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie polędwice nacinamy w odstępach około 1 cm. Nacięcia oprószamy przyprawami . Jabłka kroimy w plasterki, które skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Tak przygotowane umieszczamy w wykonanych nacięciach. Całość delikatnie związujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ponownie skrapiamy olejem. Następnie obok pieczeni układamy kilka cząstek jabłek. Całość podlewamy bulionem i pieczemy około 50 minut w 180°C. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować