Pieczona marchewka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczona marchewka w miodowej glazurze z dodatkiem kurkumy i słodkiej papryki jest bardzo smaczna. Polecam jako dodatek do obiadu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag marchewki
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka oleju
    1/4 łyżeczki kurkumy
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    czarny sezam do posypania marchewek

Pieczona marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i myjemy, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Pokrojoną marchewkę wkładamy do miski z wodą i ponownie myjemy. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
    Do miseczki wlewamy miód i olej, dodajemy kurkumę, słodką papryką, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy pokrojoną marchewkę. Wlewamy zawartość miseczki i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Gotową marchewkę przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy