Pieczona karkówka z warzywami

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min

krucha i soczysta karkówka w towarzystwie warzyw i delikatnym sosie

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 cebula
    3 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    1 papryka czerwona
    sól, pieprz
    majeranek
    1 łyżeczka musztardy ( ja użyłam rosyjskiej)
    ząbek czosnku
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka cukru
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1,3 szkl. wody
    olej, mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić w plastry. Sól, pieprz, majeranek i musztardę wymieszać z oliwą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • 2. W między czasie pokroić warzywa w słupki, cebulę w pióra.Paprykę pokroić w paski.
  • 3. Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
  • 4. Cebulę zeszklić na tej samej patelni, co mięso. Dodać warzywa. Chwilę smażyć i przełożyć do naczynia z mięsem. Rozprowadzić między plastry mięsa
  • 5. Wodę, koncentrat, cukier i sos sojowy dokładnie wymieszać. Polać mięso i warzywa.
  • 6. naczynie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    180'C przez 1,5-2 godz.
    W czasie pieczenia od czasu do czasu przemieszać sos i mięso.

Porady

Z mężem lubimy ostrzejsze potrawy, dlatego do sosu dodaję roztartą suszoną papryczkę chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować