Pieczona karkówka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w plastry. Sól, pieprz, majeranek i musztardę wymieszać z oliwą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na 20 minut.
2.W między czasie pokroić warzywa w słupki, cebulę w pióra.Paprykę pokroić w paski.
3.Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
4.Cebulę zeszklić na tej samej patelni, co mięso. Dodać warzywa. Chwilę smażyć i przełożyć do naczynia z mięsem. Rozprowadzić między plastry mięsa
5.Wodę, koncentrat, cukier i sos sojowy dokładnie wymieszać. Polać mięso i warzywa.
6.naczynie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
180'C przez 1,5-2 godz.
W czasie pieczenia od czasu do czasu przemieszać sos i mięso.
Porady
Z mężem lubimy ostrzejsze potrawy, dlatego do sosu dodaję roztartą suszoną papryczkę chilli.
Komentarze