Pieczona cukinia w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Cukinia jest źródłem wielu witamin,w tej postaci jest przepyszna i delikatna.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 młoda cukinia (żółta,lub zielona)
    5 łyżek oliwy
    sól,przyprawa do ziemniaków,bazylia
    250 g śmietany zakwaszanej
    kilka gałązek koperku (może być mrożony)
    czubata łyżka mąki
    2 jajka
    2 małe ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przekąski

Pieczona cukinia w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć,pokroić w około centymetrowe plastry.
    2.Do miski wlać oliwę,wsypać po czubatej łyżeczce bazylii i przyprawy do ziemniaków,oraz płaską łyżeczkę soli,wymieszać.
    3.Plastry cukini moczyć w oliwie,układać na blasze,piec w 180 stopniach ok.10 minut.
    4.Przygotowanie sosu:
    Śmietane wymieszać z mąką,dodać posiekany koperek,przeciśnięty przez praskę czosnek,wbić jajka,całość połączyć.
    5.Upieczoną cukinie przełożyć na patelnię, zalać sosem,doprowadzić do lekkiego podsmażenia,delikatnie mieszając,aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło.

Porady

Do przygotowania dania najlepiej nadaje się młoda cukinia,ponieważ nie trzeba jej obierać ze skórki w której jest dużo witamin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować