Pieczona ciecierzyca

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zdrowa, chrupiąca alternatywa dla słonych i tłustych orzeszków ziemnych. Przy odpowiedniej kompozycji przypraw za każdym razem możemy chrupać inny smak "orzeszków".

  • 50 min

Składniki:

  • - ciecierzyca - 2 puszki
    - oliwa z oliwek - 2 łyżki
    - ostra papryka mielona - 1/2 łyżeczki
    - oregano - 1/2 łyżeczki

Pieczona ciecierzyca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0brsr1i 1. Ciecierzyce odcedzamy z zalewy, dodajemy do niej olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy tak aby przyprawy "oblepiły" ciecierzyce i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
  • image-1uo2gki 2. Po tym czasie ciecierzyce przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku co pewien czas mieszając. Zalecany czas pieczenia - 30 minut. Smacznego:)

Porady

Do wersji na słodko - po upieczeniu można dodać 1 łyżeczkę miodu i razem wymieszać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy