Pieczeń z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć osuszyć, ładne pokroiłam nożem w grubą kostkę taką ok 12/14mm, resztę przepuściłam przez maszynkę sitko fi 8, dodałam 14g soli wymieszałam i odstawiłam do lodówki na noc.
Rano dodałam sporo pieprzu grubo mielonego - 3g, 80ml wody, łyżkę majeranku, 3 ząbki czosnku, 1g kminku mielonego, żółty ser pokrojony w kostkę 12/12 mm. Wyrobiłam masa musi się kleić do rąk, masę mięsną przełożyłam w dwie foremki jednorazowe aluminiowe. Wierzch posypałam papryką słodką majerankiem i gorczycą. Na dużą blachę wlałam szklankę wody, postawiłam foremki z pieczenią i wstawiłam do piekarnika na 60 minut temperatura 180C, wierzch pieczeni przykryłam papierem do pieczenia na 15 minut przed końcem pieczenia zdjęłam papier, żeby wierzch pieczeni się zarumienił, po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu przechowywać w lodówce, ładnie się kroi w cienkie plasterki.
Komentarze