Pieczeń z szynki wieprzowej

4.49 (190 ocen)

  • 4 godz.

Pieczeń z szynki do obiadu lub na kanapki

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    1 łyżka octu balsamicznego
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pieczeń z szynki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
    Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
    Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć bardzo dokładnie w marynacie.
    Nakryć mięso folią i pozostawić na około 3 godziny w chłodnym miejscu.
    Przełożyć mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, dodać liść laurowy, ziele angielskie
    i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
    Czas pieczenia to około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso zalewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować