Pieczeń wieprzowa w sosie musztadrowo- miodowym

4.49 (198 ocen)

  • 6 godz. 20 min

Często robię ją na niedzielny obiad.

  • 6 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg pieczeni wieprzowej (szynki bez kości)
    1/3 szkl. oleju
    łyżka wegety
    3 ząbki czosnku (można użyć również czosnek granulowany)
    zioła prowansalskie
    tymianek
    papryka słodka w proszku
    1 szkl. wody
    1 czubata łyżka mąki
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń wieprzowa w sosie musztadrowo- miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z oleju, wegety, czosnku, papryki i ziół robimy marynatę. Mięso myjemy
    i marynujemy ok. 6 godzin w chłodnym miejscu.
    Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą zmieszaną z 1/2 szkl. wody
    i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Mięso kroimy
    w plastry.
    1/2 szkl. wody, mąkę, musztardę i miód mieszamy i wlewamy do wywaru, aby powstał sos.
    Podajemy z ziemniakami i burakami tartymi z chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować