Pieczeń schabowa z sosem babci Czesi

4.49 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis mam od babci.Sos smakuje wybornie.I chociaż najlepszy jest ze schabu, można go również zrobić z żeberek, szynki wieprzowej, łopatki lub karczku.

Składniki:

  • ● 1-1,5 kg schabu bez kości
    ● kostka smalcu
    ● 3-4 cebule
    ● 3 łyżki mąki
    ● 375 ml śmietany 30-proc.
    ● pieprz
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń schabowa z sosem babci czesi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w 2-cm plastry.
    W garnku lub głębokiej patelni
    roztapiamy smalec. Na gorący
    tłuszcz wkładamy mięso, smażymy,
    aż mocno się zrumieni.
  • poszatkowana cebula 2. Cebule kroimy w kostkę,
    dodajemy do mięsa. Dusimy do
    miękkości. Do wysokości ponad
    1/2 garnka wlewamy wodę,
    solimy i dusimy pod przykryciem
    ok. 1,5 godziny.
  • schab w sosie 3. Mąkę mieszamy z wodą tak,
    żeby nie było grudek, wlewamy
    do sosu. Dodajemy śmietanę,
    mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem.

Porady

Anny Bysiak Pieczeń podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub zasmażanymi buraczkami. Doskonale również smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować