Pieczeń jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Chętnie przygotowuję domowe wędliny sama bo tylko wtedy mam pewność co znajduje się w środku
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
75 dkg zmielonego schabu
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 ½ łyżeczki soli
Pieprz (ilość zależna od uznania)
Dodatkowo
kilka dużych ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
Pieczeń kanapkowa z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić. Dodać przyprawy oraz przetarty czosnek. Mięso bardzo dokładnie wyrobić przynajmniej 10 min. Gotowe mięso uformować w klops i ułożyć na blaszce. Na wierzchu ułożyć pokrojone w grubsze plasterki kawałki czosnku oaz posypać kminkiem. Mięso podlać nieco wodą . Nakryć folią aluminiową i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1h. Po tym czasie odkryć i zostawić mięso jeszcze ok. 30 min aby się zrumieniło. W razie potrzeby uzupełnić wodę na dnie blaszki aby mięso nie przywierało.
Komentarze