Pieczarki panierowane w otrębach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dietetyczna i smaczna przystawka. Panierka z bułki tartej została zastąpiona otrębami pszennymi.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 porcja:

    200g pieczarek
    2 łyżki octu
    1/2 łyżeczki soli
    100-150g mąki pszennej
    1 jajko
    100g otrębów pszennych
    olej do smażenia

Pieczarki panierowane w otrębach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie łyżki octu wymieszać z 500 ml wody. Oddzielić kapelusze pieczarek od nóżek. Kapelusze umieścić w wodzie z octem i marynować 4-5 minut. Mąkę wymieszać z solą, jajko roztrzepać. Kapelusze pieczarek obtoczyć w osolonej mące następnie w ubitym jajku i na koniec w otrębach. Smażyć na wolnym ogniu, na złoto-brązowy kolor.

Komentarze

Podobne przepisy