Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Pyszne, proste danie dla każdego smakosza grzybów - pieczarki nadziewane!

  • 30 min

Składniki:

  • 15 pieczarek średniej wielkości
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1 łyżeczka majeranku
    125 g tłuszczu do smażenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarka 1. Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przy odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej.
  • pieczarka 3. Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek tak, aby jego cześć wypełniała miejsca po usuniętych nóżkach, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz (patrz zdjęcia).
  • pieczarka 4. Pieczarki nadziewane smażymy na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy bedą miały złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.
  • pieczarka 5. Pod wpływem smażenia, utraty wody i kurczenia się kapelusz pieczarki nie spadnie z mięsa, dzięki czemu całość będzie przypominała grzybek!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować