Pyszne, proste danie dla każdego smakosza grzybów - pieczarki nadziewane!
30 min
Składniki:
15 pieczarek średniej wielkości
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
125 g tłuszczu do smażenia
sól, pieprz do smaku
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.
2.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przy odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej.
3.Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek tak, aby jego cześć wypełniała miejsca po usuniętych nóżkach, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz (patrz zdjęcia).
4.Pieczarki nadziewane smażymy na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy bedą miały złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.
5.Pod wpływem smażenia, utraty wody i kurczenia się kapelusz pieczarki nie spadnie z mięsa, dzięki czemu całość będzie przypominała grzybek!
Komentarze