Pieczarki duszone z cebulą

4.96 (159 ocen)

  • 25 min

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można pora.

  • 25 min

Składniki:


  • 300 g pieczarek
    2 cebule (opcjonalnie duży por)
    3/4 szklanki gęstej śmietany
    szklanka bulionu warzywnego
    3 łyżki mąki
    ostra mielona papryka
    gałka muszkatołowa
    po łyżeczce suszonego tymianku i lubczyku
    garść posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.96 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarki duszone z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki ,smażymy kilka minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w piórka cebule ,smażymy do zeszklenia cebuli. Całość oprószamy mąką ,wlewamy bulion, lubczyk i tymianek. Dusimy pod przykryciem około 10 min. Zabielamy śmietaną ,doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować