Piaskowa zeberka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne ciasto, które każdemu smakuje

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    125 gramów masła
    3 jajka
    80 gramów cukru
    200 gramów mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo - masło i bułka tarta do formy, cukier puder

Piaskowa zeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrami na jasny krem. Oddzielam białka od żółtek, żółtka dodaję do masy maślanej i dokładnie je ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, dodaję do reszty składników, dokładnie łączę w jedną masę. Ciasto dzielę na pół, do jednej dodaję kakao, mieszam dokładnie.
    Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Na przemian wylewam ciasta, zaczynając od jasnego, następnie ciemnie i tak do wykończenia składników. Babkę piekę przez 50 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu posypuję bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy