Pesto

0 (0 ocen)

  • 15 min

Mój mąż ostatnio stwierdził, że zaczynam być noodlna (z ang. noodle - makaron). Dodając ten przepis potwierdzam tą teorię :)

  • 15 min

Składniki:

  • - bazylia - 2 doniczki
    - makaron penne - 1 opak
    - oliwa z oliwek - 2 łyżki
    - czosnek - 2 ząbki
    - orzeszki ziemne nie solone - 30 dag (ja użyłam pieczonych nie smażonych)
    - ser parmezan - 1 łyżka
    - sól, pieprz

Pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie pesto nie jest pracochłonne 1. Liście bazylii poobcinać z krzaczków, umyć pod bieżącą wodą i zostawić na ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody z liści. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • składniki należy zmiksować na jednolitą masę 2. Makaron penne ugotować w osolonej wodzie w czasie zalecanym na opakowaniu. Bazylię, orzechy, oliwę, przyprawy, czosnek oraz parmezan wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą pastę.
  • danie jest sycące 3. Gotowe pesto połączyć z makaronem. Danie można spożywać na ciepło i na zimno. Smacznego:)
  • Smacznego:) 4. Danie można spożywać na ciepło i na zimno. Smacznego:)

Porady

Do dania można dodać suszone pomidory.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy