Wybierajmy ryby świeże, te rozmrożone łatwiej będą się rozpadać

Rybę z grilla przygotowuje się szybko, nie trzeba jej wiele dodatków, a jeśli chodzi o wybór gatunków, które chcemy zgrillować, wybór jest ogromny – szczególnie, że możemy wybrać zarówno filety, jak i całą rybę.

Kluczem do sukcesu, by ryba z grilla smakowała świetnie, są przyprawy – choć już z solą i pieprzem są pyszne, nie żałujmy ich! W połączeniu z oliwą, ziołami, skórką z cytryny mięso nabiera smaku i aromatu.

Ryby, które grillujemy w całości przejdą aromatem, kiedy umieścimy w środku świeże zioła

Przygotujmy marynatę – dzięki niej ryba z grilla nie będzie tylko aromatyczna niż po oprószeniu jej przyprawami, ale i dłużej wilgotna

Nie grillujmy ryby długo – powinna ona pozostać wilgotna, nie wysuszona, a mięso powinno łatwo się dzielić

Wybierajmy ryby z małą ilością ości lub takie, w których ości łatwo można się pozbyć – np.dzwonka

Rybę najlepiej grillować w folii – dzięki temu unikniemy rozpadnięcia się jej i będzie ona mniej wysuszona

Ryba świetnie się też sprawdzi jako składnik szaszłyków

Zobacz też: najlepsze sałatki na grilla