Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą

0 (0 ocen)

Szybka w przygotowaniu i smaczna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, ricottą oraz mozzarellą i zdrowymi płatkami drożdżowymi

Składniki:


  • 1 łyżka masła klarowanego
    3 ząbki czosnku
    400 g szpinaku
    1 op. ricotty
    1 op. mozzarelli
    1 czubata łyżka płatków drożdżowych
    300 g makaronu
    sól i pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa

Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na rozgrzane masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Liście szpinaku posiekać jeśli są duże, dodać do lekko przesmażonego czosnku, smażyć aż zmniejszy się objętość szpinaku.

    Następnie dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 szczypty świeżo mielonej gałki muszkatołowej, wymieszać.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do sosu szpinakowego, wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia.

    na wierzchu rozłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę, posypać płatkami drożdżowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy