Mieszkam kilka kroków od lasu, dlatego w sezonie bardzo często przygotowuję dania ze świeżymi grzybami, które sami zbieramy z rodziną. Są pyszne i nikogo nie trzeba do nich zachęcać.
30 min
Składniki:
-400 g makaronu penne (rurki)
-400 g kurek
-350 g śmietany 18%
-1/2 szklanki ciepłej wody
-1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
-2 łyżki mąki
-3 małe cebule
-3 łyżki masła
-1 łyżka soku z cytryny
-sól, pieprz i szczypta cukru do smaku
Penne z sosem śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al' dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą, aby się nie posklejał. W czasie, gdy makaron się gotuje, kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Większe sztuki przekrawamy na połowy.
2.Masło roztapiamy na patelni. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i szklimy przez minutę. Następnie wrzucamy kurki. Smażymy, dopóki nie odparuje woda (około 5 minut) od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion i dusimy 3 minuty.
3.W tym czasie mąkę podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy i wodę śmietanę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Zasmażkę wlewamy do duszących się kurek powoli, ciągle mieszając. Dodajemy sok z cytryny, cukier, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Komentarze