Penne z sosem śmietanowo-kurkowym

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Mieszkam kilka kroków od lasu, dlatego w sezonie bardzo często przygotowuję dania ze świeżymi grzybami, które sami zbieramy z rodziną. Są pyszne i nikogo nie trzeba do nich zachęcać.

  • 30 min

Składniki:

  • -400 g makaronu penne (rurki)
    -400 g kurek
    -350 g śmietany 18%
    -1/2 szklanki ciepłej wody
    -1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
    -2 łyżki mąki
    -3 małe cebule
    -3 łyżki masła
    -1 łyżka soku z cytryny
    -sól, pieprz i szczypta cukru do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Penne z sosem śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al' dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą, aby się nie posklejał. W czasie, gdy makaron się gotuje, kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Większe sztuki przekrawamy na połowy.
  • 2. Masło roztapiamy na patelni. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i szklimy przez minutę. Następnie wrzucamy kurki. Smażymy, dopóki nie odparuje woda (około 5 minut) od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion i dusimy 3 minuty.
  • 3. W tym czasie mąkę podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy i wodę śmietanę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Zasmażkę wlewamy do duszących się kurek powoli, ciągle mieszając. Dodajemy sok z cytryny, cukier, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  • 4. Gotowym sosem polewamy makaron i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Makaron Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować