Penne z sosem pomidorowym i marmurkowym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sycące i aromatyczne danie jest kompozycją aksamitnego pomidorowego sosu, soczystych kawałków kurczaka oraz makaronu ugotowanego na sposób al-dente.

  • 50 min

Składniki:

  • - 300g serka mascarpone
    - 50 dkg makaronu penne
    - 2 duże piersi z kurczaka
    - 4 średnie pomidory
    - 1 duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki ziół prowansalskich
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - szczypta cukru, sól,
    - pieprz, chili
    - oliwa z oliwek do smażenia.

Penne z sosem pomidorowym i marmurkowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę smażymy.
  • 2. Sparzone pomidory kroimy i wkładamy na patelnię. Całość dusimy przez 5 minut, aż do uzyskania sosu.
  • 3. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, chili, pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
  • 4. Sos podajemy z makaronem ugotowanym na sposób al-dente.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy