Penne z kurkumą i warzywami trochę w marokańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale dodajemy do niego kurkumę. Pięknie zabarwi nam się na kolor żółty i przy okazji dostarczy nam sporo cennych wartości odżywczych.
Umytą marchew kroimy w talarki. Paprykę kroimy w cienki paski, a cieciorkę osączamy z puszki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i dodajemy masło. Wrzucamy marchew, paprykę i lekko podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypujemy wszystkie przyprawy i podlewamy delikatnie wodą. Dusimy kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną (powinny być al dente). Jeśli jest mało płynu, to uzupełniamy. W trakcie można dodać jeszcze odrobinę oleju lub masła, jak kto woli. Powinien wytworzyć się aksamitny, gęstawy sos. Pod koniec duszenia dodajemy cieciorkę, orzechy i ugotowany, odcedzony makaron. Przyprawiamy sola i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, aby warzywa i sos cudownie „otuliły” makaron. Wykładamy na talerze i dość obficie posypujemy natką pietruszki.
Komentarze