Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki i prosty obiad nie tylko dla zapracowanych . Porcja dla 4 osób.

  • 30 min

Składniki:

  • - 250g makarony penne
    - pierś z kurczaka
    - 10 pieczarek
    - pół brokułu
    - 100g pomidorków koktajlowych
    - 200 ml śmietany
    - płaska łyżka mąki pszennej
    - sól, pieprz

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente , według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek , osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju .
  • 3. Pieczarki obieramy i kroimy. Gotujemy 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy , przekładamy z powrotem do garnka . Zalewamy śmietaną rozmieszaną z mąką , doprawiamy do smaku i gotujemy przez chwilę .
  • 4. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 5 min .
  • 5. Pomidory kroimy na ćwiartki.
  • 6. Wszystkie składniki przekładamy do jednego garnka , dodajemy sos śmietanowo-pieczarkowy i wszystko razem mieszamy.

Komentarze

Podobne przepisy