Penne w sosie śmietanowym z łososiem

4.37 (230 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Penne w sosie śmietanowym z łososiem. Pomysł na ekspresowy, rybny obiad lub kolację dla dwojga.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
    150 g wędzonego łososia
    250 ml śmietanki 30 %
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka masła
    pęczek koperku
    świeżo zmielona sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.37 (230 ocen)

Penne w sosie śmietanowym z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i nie przelewamy wodą.
    Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i przeciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku. Chwilę smażymy. Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię. Całość zalewamy śmietanką, obficie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, do zgęstnienia sosu. Na patelnię wykładamy ugotowany makaron i łączymy z sosem. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować