Penne po włosku ze szpinakiem i pesto

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś proponuje zasmakować we włoskich smakach- świetnie pasuje mi tu makaron penne karbowany w towarzystwie suszonych pomidorów o intensywnym aromacie i smaku , oraz pesto z bazylią i orzechami. Całości charakteru nadaje słony, twardy ser owczy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl makaronu penne
    6 suszonych pomidorów w oleju
    1 łyżka orzechów włoskich
    1 łyżka prażonego słonecznika
    1 łyżeczka sezamu czarnego
    100 ml oleju( z pomidorów suszonych)
    2 łyżki PESTO alla Genovese
    2 garści świeżego szpinaku
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    100 g szynki prosciutto
    ser włoski pecorino romano lub parmezan
    świeża bazylia
    120 ml śmietany 12%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Penne po włosku ze szpinakiem i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W naczyniu zblendować orzeszki, słonecznik, sezam wraz z 50 ml oleju, dodać pesto i wymieszać. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na reszcie oleju. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, szpinak porozrywać i oba produkty dodać do cebuli. Wymieszać, dołożyć śmietanę. Zdjąć z ognia, dodać pesto z orzechami, makaron. połączyć. Wykładać na talerz, na wierzch poszarpać szynkę i posypać startym serem. Udekorować bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować