Pełnoziarniste spaghetti z serowo-mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, 1 pokrojona w kostkę cebulę, posiekane 2 ząbki czosnku, starty żółty ser, rozmaryn, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy małe klopsiki i smażymy ok 5 minut.
2.Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i pokrojone w paski pieczarki. Smażymy chwilę i wlewamy puszkę pomidorów. Dusimy ok 10 minut pod przykryciem. Dodajemy serek śmietankowy, cukier i ulubione zioła.
3.W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos pomidorowy będzie powoli gęstniał. Ugotowany makaron dodajemy do sosu. Chwilę mieszamy i gotowe!
Porady
Gotowe danie można posypać startym żółtym serem i świeżą bazylią
Do sosu użyłam zioła prowansalskie, tymianek, oregano, świeżą bazylie i pietruszke.
Komentarze