Pełnoziarniste drożdżowe racuszki z jabłkami

4.48 (201 ocen)

  • 45 min

Lekkie i puszyste jak chmurka drożdżowe racuszki ;) Koniecznie z dodatkiem jabłek!

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
    5 dag drożdży
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    3 jajka
    3 duże jabłka
    cukier, sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Racuchy Przekąski

Pełnoziarniste drożdżowe racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pokrój w kawałki lub kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł.
  • 2. Do jabłek dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
  • 3. Na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej nakładaj ciasto porcjami (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane.

Porady

Aby mieć pewność, że racuchy nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować