Pełnoziariste ciastka bez dodatku mąki pszennej

4.5 (199 ocen)

Absolutny hit ;) Są to zdecydowanie najlepsze kruche ciastka jakie jadłam, na jednym się nie kończy :)

Składniki:

  • (na około 30-35 sztuk)

    200g mąki pełnoziarnistej żytniej
    200g płatków owsianych
    100g cukru brązowego (lub 120g białego)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    200g masła
    4 łyżki mleka
    ewentualnie czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Pełnoziariste ciastka bez dodatku mąki pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane mielimy niezbyt drobno.
    Łączymy z mąką cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, masłem i mlekiem. Zagniatamy jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 15 minut.
    Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej maka stolnicy na grubość około 5 mm. Wykrawamy szklanka duże koła. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy w 180 stopniach c przez 17 minut (jeśli są cieńsze to krócej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować