Pęczotto z kurczakiem i jarmużem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo fajna opcja dla kaszolubców :) Pęczak w formie risotto, podsmażony, a potem ugotowany w bulionie, do tego coś zdrowego i zielonego :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    3/4 szklanki kaszy pęczak
    1 l bulionu drobiowego
    cebula
    biała część pora
    2 garści liści jarmużu
    sól, pieprz, suszony tymianek
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i polewamy łyżką oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy.
  • 2. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wsypujemy kaszę i smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojonego na plasterki pora. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy przez około 5 – 8 minut mieszając od czasu do czasu.
  • 3. W tym samym czasie na mniejszej patelni podsmażamy kurczaka przez około 5 minut. Dodajemy do garnka z kaszą i jeszcze chwilę podsmażamy.
  • 4. Następnie wlewamy 1/3 bulionu gorącego bulionu i wszystko razem dusimy przez 10 minut. Dolewamy kolejną część bulionu i dalej dusimy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy ostatnią część bulionu i tak samo dusimy. Po 10 minutach rzucamy oczyszczone i porwane na kawałki liście jarmużu (bez twardych łodyżek). Gotujemy jeszcze przez 5 minut lub do momentu, aż pęczak ‚wsiąknie’ większość bulionu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kasza Kurczak Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować