Pęczakowa zapiekanka włosko-chińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować 2 szklanki wody z solą. Dodać opłukaną kaszę i ugotować ją do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
2.Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać paprykę w proszku i zesmażyć ją z cebulą. W między czasie marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć aż marchewką będzie na wpół miękka
3.Salami pokroić w cienkie paseczki i dodać do warzyw.
4.Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwierć plasterki i przełożyć na patelnię. Smażyć aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
5.W między czasie pędy bambusa i suszone pomidory drobno pokroić i dodać do reszty składników.
6.Do miseczki przełożyć koncentrat i wymieszać go z mąką. Dodać około 1/2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Dodać czosnek, bazylię oraz cukier. Wymieszać. Przelać na patelnie i zagotować całość. Spróbować i w razie czego doprawić solą. Zdjąć z ognia.
7.Wymieszać z kaszą i przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać startym serem i zapiekać około 20-25 minut w 180 st do roztopienia sera. Smacznego!
Komentarze