Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem

4.5 (141 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pomysł na lekki, zdrowy obiad z wykorzystaniem kaszy pęczak. Kasza pęczak smażona z przyprawami, z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżych liści szpinaku.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak

    2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

    2 ząbki czosnku

    po 0.5 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano

    6 kawałków suszonych pomidorów z oleju

    2 garście świeżych liści szpinaku

    100g sera feta ( opcjonalnie )

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy kaszę, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn.

    W drugim garnku, lub głębokiej patelni, na oleju z pomidorów, podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy do niego ugotowaną kaszę i wszystkie przyprawy, także sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się kaszy z przyprawami.

    Pomidory kroimy w paseczki, dorzucamy do garnka z kaszą, mieszamy, a następnie dodajemy umyte liście szpinaku. Całość mieszamy chwilę, aż szpinak ” zwiędnie ” i gotowe.

Porady

Opcjonalnie kiedy już danie nałożymy na talerze, możemy na wierzch dodać pokrojoną w kostkę fetę, ale nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować