Pazur tygrysa

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

To pyszne ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje. Jest idealne na wszelkie okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    6 jajek
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki dżemu
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    2,5 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    30 dag margaryny
    200 g kokosu
    1 szklanka mleka
    herbatniki
    masa krówkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pazur tygrysa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, kakao, cukier i 6 łyżek wody zagotować i ostudzić. Do zimnej masy dodać dżem, mieszając mikserem dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Piec 50 min w temp 180 st C. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
  • 2. 2 szklanki mleka zagotować, w pół szklanki roztrzepać żółtka, mąki i wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Pozostałą 1 szklankę mleka zagotować i zalać wrzącym kokos. Poczekać aż oba budynie wystygną. Utrzeć margarynę i dodawać po kolei budynie, na koniec można dodać do smaku spirytus.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    I część ciasta
    połowa masy
    warstwa herbatników
    masa krówkowa
    warstwa herbatników
    druga połowa masy
    II część ciasta
    polewa

Porady

Masę krówkową przed wyłożeniem z puszki należy włożyć do gorącej wody, będzie się wtedy lepiej rozprowadzała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować