Pavlova

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Rozkosz dla podniebienia

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru (dodałam też 2 łyżki cukru trzcinowego)
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    200 ml. śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    śmietan-fix

    owoce (truskawki, maliny kiwi)

Pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił.
    Pod koniec dodać ocet i mąkę i jeszcze miksować przez dwie minuty.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm.
    Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany).

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę.
    Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut.
    Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny.

    Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
    Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy