Pasztet ze śliwką

4.48 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierwszy raz się odważyłam na zrobienie pasztetu ze śliwką i efekt przeszedł moje oczekiwania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 piersi podwójne z kurczaka
    30 dag karkówki wieprzowej
    30 dag tłustego boczku
    30 dag wątróbki wieprzowej
    10 dag śliwek suszonych kalifornijskich
    1 czerstwa bułka
    3 jajka
    1 cebula
    1 marchewka
    3 ząbki czosnku
    3 kuleczki jałowca
    10kuleczek pieprzu kolorowego
    5 kuleczek ziela angielskiego
    liść laurowy
    gałka muszkatołowa
    imbir
    słodka papryka w proszku
    pieprz mielony
    1 łyżeczkaprzyprawy Specialite z suszonymi pomidorami
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa obsmażam, a następnie podlewam wodą, dodaję przyprawy: rozgnieciony jałowiec, ziele, pieprz, liść laurowy, przyprawę Specialite, cebulę, marchewkę i czosnek i duszę do miękkości.
  • 2. Kiedy mięso jest miękkie, wyjmuję, a do wywaru wkładam wątróbkę i duszę ok. 10 min.Następnie wkładam bułkę i czekam aż namoknie. Mięsa mielę, dodaję żółtka, bułkę, pieprz mielony, paprykę, zmieloną gałkę i imbir, oraz sól.Dokładnie mieszam i jeśli jest za gęste podlewam odrobiną wywaru z gotowania. Dodaję śliwki. Ubijam pianę z białek i dodaję do masy.Dokładnie mieszam i wykładam do przygotowanej ( wykładam papierem do pieczenia) keksówki.
  • 3. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 60-70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować