Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką.

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pasztet ten jest bardzo smaczny, idealny dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Myślę, że mięsnym łasuchom też się spodoba! Wypróbujcie ten przepis, może na Wielkanoc upieczecie pasztet???

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    sól
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    6 marchewek
    1 pęczek koperku
    1/2 łyżeczki świeżego tymianku
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę. Podsmażamy na patelni sprasowany czosnek i posiekane cebule. Przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę, solimy. Jeśli trzeba dolewamy wodę, tak aby przykrywała ona warzywa. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut, po 10 minutach dodajemy pokrojone w plastry marchewki. Gdy soczewica zmięknie (po wymaganym czasie) zdejmujemy z ognia, odcedzamy resztki płynu. Miksujemy wszystko na purée, dodajemy jajko, oliwę, posiekany koperek, tymianek i kolendrę oraz pieprz cayenne. Mieszamy. Część marchewki nie została przeze mnie zmiksowana, wtedy będzie ją widać podczas krojenia pasztetu. Pieczemy 45 minut w formie keksowej wyściełanej natłuszczoną folią aluminiową, w temperaturze 160-180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Pasztet z zielonej soczewicy

To może cię zainteresować