Pasztet z soczewicy i marchewki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejny bezmięsny pasztet który z powodzeniem można zrobić np na święta.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g soczewicy, 500 g marchewki, 3 ząbki czosnku, 6-7 łyżek startego sera żółtego (opcjonalnie), 2 jajka, 3 łyżki masła, mielony kminek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i gotujemy.Lekko twardą studzimy i ścieramy na tarce jarzynowej. Soczewicę płuczemy i gotujemy według wskazań na opakowaniu. Marchew łączymy z ugotowaną soczewicą,jajkami i połową starego sera.Dodajemy zmiażdżony czosnek i doprawiamy ziołami,kminkiem, solą i pieprzem.

    Masę umieszczamy wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym bądź małej keksówce . Podlewamy stopionym masłem i posypujemy resztą starego sera.

    Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Porady

Można zrezygnować z żółtego sera,i dodać więcej warzywa np korzeniowych (pietruszki czy selera).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować