Pasztet z soczewicy

0 (0 ocen)

Pasztet jest ciekawa alternatywą na smaczne i zdrowe kanapki. Po ostudzeniu idealnie rozsmarowuje się na chrupiącym chlebku.

Składniki:

  • 300 g soczewicy czerwonej
    3 marchewki
    2 małe pietruszki
    kawałek selera
    10 szt. pieczarek
    2 średnie cebule
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    3 ziarna pieprzu
    natka pietruszka
    5 łyżek bułki tartej
    sól
    pieprz
    czosnek
    papryka mielona ostra
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z soczewicy 1. Soczewice zalać gorącą wodą, dodać łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotować 15-20 minut. Odcedzić na durszlaku, wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Odstawić do ostygnięcia.
    Marchewki, pietruszki i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
    Pokrojoną cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojone pieczarki i lekko poddusić. Wystudzić.
    Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa – ja miele tylko raz, jeśli ktoś woli bardziej rozdrobnione składniki to mielimy drugi raz. Dodać bułkę tartą, 2 łyżki oleju oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą mieloną papryką.
    Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 min, do zrumieniania

Porady

Do przepisu można użyć również soczewicy zielonej. Jeśli lubimy bardziej twardy pasztet możemy dodać więcej bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować