Pasztet z selera

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wegetariański pasztet z korzenia selera, kaszy jaglanej oraz nasion z prażonego słonecznika. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem oraz ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 korzenie selera
    1 szklanka suchej kaszy jaglanej
    1 marchewka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 por (część biała)
    1 szklanka bułki tartej
    2 jajka
    1 szklanka nasion słonecznika
    1/2 szklanki wywaru warzywnego
    4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
    Tymianek
    Majeranek
    Sól i pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet

Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę, czosnek oraz pora podsmażamy na patelni.
    2. Seler oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy wywar warzywny i dusimy wszystko na małym ogniu około 15 minut.
    3. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
    4. Podsmażone warzywa i słonecznik przekładamy do naczynia blendera i miksujemy. Przekładamy do miski.
    5. Dodajemy jajka, bułkę tartą, passate pomidorową lub koncentrat pomidorowy, tymianek, majeranek oraz sól i pieprz.
    6. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki do pieczenia.
    7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować