Wegetariański pasztet z korzenia selera, kaszy jaglanej oraz nasion z prażonego słonecznika. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem oraz ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę, czosnek oraz pora podsmażamy na patelni.
2. Seler oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy wywar warzywny i dusimy wszystko na małym ogniu około 15 minut.
3. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Podsmażone warzywa i słonecznik przekładamy do naczynia blendera i miksujemy. Przekładamy do miski.
5. Dodajemy jajka, bułkę tartą, passate pomidorową lub koncentrat pomidorowy, tymianek, majeranek oraz sól i pieprz.
6. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki do pieczenia.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 50 minut.
Komentarze