Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

4.32 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Z mięsa i warzyw z rosołu możemy wyczarować rewelacyjny pyszny pasztet. Dobrze przyprawiony i podany z ogóreczkiem to istne niebo w gębie. Super pomysł na wykorzystanie resztek po rosołowych. Czyli nic się nie zmarnuje i mamy pyszny dodatek do kanapek.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok 400-500 gramów mięsa z rosołu
    250 gramów warzyw z rosołu(marchewka,pietruszka,seler)
    1 średnia cebula
    2 jajka M
    2-3 czubate łyżki bułki tartej
    wegeta
    pieprz
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
    1 łyżka majeranku
    duża szczypta imbiru
    Mały ząbek czosnku
    1 łyżka smalcu lub masła
Wystaw ocenę:

4.32 (173 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni roztopić łyżkę smalcu i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
  • 2. Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce do mielenia mięsa(można dwa razy) wraz z podsmażoną cebulą lub zblendować za pomocą blendera.( jeżeli masa jest bardzo sucha to dodajemy kilka łyżek rosołu)
  • 3. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Żółtka dodajemy do zmielonego mięsa i warzyw wraz z bułką tartą i przyprawami.
    Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników .
  • 4. Wszystko przekładamy do foremki/ naczynia do zapiekania.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
    Pasztet przed krojeniem powinien być bardzo dobrze schłodzony.
    Najlepiej włożyć do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować