Pasztet z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy pociętą na mniejsze części kurę, pokrojony na kawałki boczek, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe oraz łyżkę vegety.
Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Doprawiamy solą.
Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce masła,
Mięso z kury obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbkę i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podłużną formę wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.50 minut.
Komentarze