Pasztet z kury

4.49 (153 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Bardzo dietetyczny i smaczny

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 1 kura około 1,5 kg
    300g wątróbki cielęcej lub drobiowej
    1/2kg surowego boczku
    1 cebula
    1 kajzerka
    5 jajek
    1 łyżka masła
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    3 listki laurowe
    1 łyżka vegety
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet zkury 1. W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy pociętą na mniejsze części kurę, pokrojony na kawałki boczek, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe oraz łyżkę vegety.
    Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Doprawiamy solą.
    Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę.
    Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce masła,
    Mięso z kury obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbkę i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podłużną formę wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.50 minut.

Porady

Paszet można zrobic z kurczaka lub udek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.71 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować